luni, 10 decembrie 2012

Marea si mica, Aral


In cele ce urmeaza va voi instiinta despre ceea ce este cunoscuta drept cea mai mare catastrofa ecologica provocata vreodata de mana omului. O voi face prin vocea lui Mihai Barbu, intrucat articolul este preluat in mare proportie din cartea sa, Vand Kilometri. Asadar, citez :

Prin 1960, sovieticilor le-a traznit o idee prin cap, si anume sa creasca cultura de bumbac prin irigatii, cu apa luata din cele doua rauri care se revarsau in Marea Aral. Au crescut-o intr-un asemenea hal, incat in 1980 mai ajungea in mare doar o zecime din apa care curgea pana atunci. Zeci de mii de oameni care se ocupau cu pescuitul au ramas pe drumuri, din 173 de specii de animale au supravietuit 38, zilele fara ploaie s-au facut din 30, 120, mortalitatea in randul oamenilor din zona a crecut, iar malul apei e acum la 150 de kilometri de unde era odata.  Cam pe aici inchei citatul, si mai zic si eu doua trei vorbe.
In acest fel, Marea Aral care candva era a patra suprafata de apa continentala din lume ca dimensiune, a devenit mica Aral, un lac inconjurat de o mare uriasa de nisip, printre care zac ruginite epave de vapoare si ambarcatiuni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu