duminică, 20 ianuarie 2013

utilitate sau moft ?

Sunt convins ca multi dintre voi ati auzit atat de cuvantul "laptop", cat si de "notebook". Si daca v-as intreba ce e ala un notebook, ati raspunde cu "laptop". Este corect, dar cu ceva si mici, diferente. Laptopul este un calculator portabil. De aceea suntem cu totii tentati sa spunem ca notebook-ul este un laptop. Imi mare, pentru ca desi nu este totalmente corect, nici gresit nu este. Cand spunem ca notebook-ul este un laptop, trebuie sa venim si cu precizarea ca este un laptop de dimensiuni ceva mai reduse, cu un plus de stil si o mai buna ergonomie. Insa dimensiunile notebook-ului nu sunt atat de reduse incat sa ajunga in categoria netbook-urilor, care sunt niste laptop-uri mici, de mare portabilitate, folosite in principiu pentru comunicare si navigare pe internet. Si nici atat de stilate nu sunt notebook-urile, incat sa intre in categoria ultrabook-urilor, care sunt niste laptop-uri performante si ultra-subtiri, care se adreseaza in principiu utilizatorilor business. 

In ziua de azi, laptop-urile, sub toate formele lor, sunt concurate cu din ce in ce mai mare succes de tabletele touchscreen, care evolueaza spectaculos in ceea ce priveste performantele in utilizare. Ecranele touchscreen au un mare avantaj, acela de a oferi utilizatorilor o mai mare si mai consistenta interactivitate. Touchscreen-ul te apropie mai mult de realitate, pentru ca iti ofera senzatia ca faci, desi tot o comanda executi, pe cand in cazul laptop-urilor e clar de la inceput ca executi o comanda prin apasarea unui buton, comanda ce face ceva, spulberandu-ti senzatia ca tu ai face ceva, un ceva mai mult decat apasarea unui buton.  Cam asta e diferenta dintre touchscreen-ul si tastatura fizica de la laptop. 
Insa uneori ai nevoie de ambele. Raspunsul tabletelor a venit de mult si este binecunoscut : posibilitatea de a conecta tableta la un stand cu tastatura sau la o tastatura independenta. Ceva mai nou este faptul ca si fabricantii de laptop-uri s-au decis sa-si sporeasca concurenta asupra tabletelor, incluzand interactivitatea ecranelor tactile in produsele lor. Doua dintre cele mai noi si mai bune exemple vin de la ASUS, prin vivobook S200 si S400, doua notebook-uri ultra-portabile cu ecran tactil de 11,6, respectiv 14 inchi.

Personal, cred ca depinde mult de ceea ce vrei si  de ce ai nevoie. Eu unul simpatizez cu ideea de ecran tactil pe laptop, o gasesc utila, dar nu imperios necesara. Adica eu nu mi-as schimba laptopul doar pentru ca nu are touch pe ecran. Dar daca as fi in posibilitatea si/sau nevoia de a avansa catre un device mai bun, cu siguranta as lua in calcul si optiunea touchscreen, mai ales daca diferenta de pret dintre touch si fara touch nu ar fi foarte mare. Asta e parerea mea, si mi-o sustin in cadrul concursului www.blogwars.ro, fiind absolut convins ca oamenii nu-si vor arunca laptop-urile pe fereastra pe motiv ca nu au touchscreen :)), si totodata ca multi vor lua in calcul aceasta optiune, cu ocazia unei noi achizitii. Pentru unii va fi utilitate, pentru altii moft, depinde de cat de mare ti-e nevoia sau gros buzunarul :))

P.S. : "nu stiu de ce", dar am senzatia ca in proportie de 99,9% nu voi merge mai departe :d.

4 comentarii: