marți, 15 mai 2012

Cultura, incultural vorbind

Esti cult ? Ce te face cult ? Ca ai citit o carte ? Ca mergi la teatru ? C-ai fost o data la opera si-ai scapat cu viata din asta ? C-ai facut o facultate, in general taras-grabis ? Sincer, nu stiu. Nu stiu ce il face pe un om cult. Nu stiu exact nici macar ce e aia cultura. Cand spun cultura eu unul ma gandesc mai mult la traditii. Traditii care, cred, definesc intr-un fel cultura, in general cultura nationala si mai putin cultura universala. Dar totusi, exact, ce e aia cultura si la ce te ajuta ea ? Nu stiu nici la ce te ajuta, dar mai intai o sa-i caut definitia in dex. Si dex-ul, cel online, zice cam asa : Cultura :totalitate a valorilor materiale si spirituale create de omenire pe parcursul istoriei; cunostiinte vaste in diferite domenii ( in general laudabile :)) ) pe care le poseda cineva; totalitate a vestigiilor materiale si spirituale pastrate, prin intermediul carora poate fi reconstituita imaginea comunitatii omenesti dintr-o anumita epoca - deci nu greseam prea tare, e clar ca aici intra si traditiile; Atat cu dex-ul, voi continua cu traditiile. Ziceam, gandindu-ma de fapt la traditii, ca daca te uiti la cultura unui neam, altul decat cel din care faci parte, prea putine chestii or sa ti se para interesante, si prea multe vor parea in ochii tai niste prostii inutile, si sunt de acord cu tine, sunt total inutile, ca si acest text de altfel.
Daca ma vei intreba ce imagine se naste-n capul meu atunci cand aud cuvantul cultura, ceea ce voi vedea este un tip imbracat frumos, smoking si camasa alba, c-o vioara-n mana. Ce face el, el si vioara sau el cu vioara ? Te-mbata de cultura !
Revenind la partea universala a culturii, uite o idee pe care indraznesc s-o consider cat de cat buna : cultura trebuie sa desemneze ceva global, ce poate fi recunoscut in mod spontan si natural, fara nicio aratare cu degetul, ca fiind o valoare, o patura ce poate incalzi intreaga suflare omeneasca.
Acum, trecand la Romania si alte tari de teapa noastra sau mai rau de atat, posibil sa fie posibil, cred ca ne confruntam c-un adevar destul de trist : Ai bani, poti sa fii cat vrei tu de cult ; n-ai bani, poti sa fii cu adevarat cult, dar nimeni nu te va baga in seama, sau prea putini...iar tu daca te consideri cult imi vei zice ca e ok, ca aia putini care te baga-n seama sunt cei care conteaza. Honestly, don't really think so...

ps: la ce ne ajuta cultura ramane un mister, unul pe care simt ca-l stiu dar nu ma simt in stare sa-l exprim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu