luni, 30 iulie 2012

Concluziile celor trei povesti

In cele ce urmeaza voi expune inca un fragment care mi-a placut foarte mult, cu rezumari personale pe alocuri, din cartea biografica a lui Steve Jobs, scrisa de Walter Isaacson.

Steve Jobs si-a tinut secreta lupta cu cancerul pentru o vreme, declarand la un moment dat chiar ca s-ar fi vindecat. Insa pana in momentul cand, surprinzand pe toata lumea, a decis sa vorbeasca foarte personal si in public despre diagnosticul sau.
Desi tinea rareori discursuri, cu exceptia prezentarilor de produse pe scena, a acceptat invitatia Universitatii Standford de a sustine un discurs de deschidere la ceremonia de absolvire.
Alex Haley a spus odata ca propozitia "Sa va spun o poveste" este cea mai buna modalitate de a incepe un discurs. Nimeni nu se da in vant dupa prelegeri, dar tuturor le plac povestile. Aceasta a fost si abordarea lui Jobs. "Astazi va voi spune trei povesti din viata mea", a inceput el. "Asta este. Nu e mare lucru. Doar trei povesti."
Prima era despre abandonareaa colegiului Reed. "Am renuntat la orele obligatorii care nu ma interesau si am inceput sa particip la cele care mi se parea mult mai interesante."
A doua era despre cum concedierea de la Apple s-a dovedit a fi benefica. "Greutatea succesului a fost inlocuita de lejeritatea unui nou inceput, cand nu esti foarte sigur de nimic."
Iar cea de-a treia poveste era despre diagnosticarea cu cancer si despre constientizarea pe care i-a adus-o: "Intelegerea faptului ca voi muri este cel mai puternic instrument care mi-a fost dat vreodata pentru a ma ajuta sa fac marile alegeri ale vietii. Pentru ca aproape totul - toate sperantele desarte, mandria, teama de rusine sau de esec - paleste in fata mortii, lasand doar ce este cu adevarat important. A-ti aminti ca vei muri este cea mai buna metoda pe care o cunosc pentru a evita capcana de a crede ca ai ceva de pierdut. Esti deja gol, nu ai niciun motiv sa nu-ti urmezi inima."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu