luni, 30 iulie 2012

Despre Cauciuce :))

 
Cand eram mic, ziceam in loc de cauciucuri, cauciuce :)). Asadar, ai ghicit, in cele ce urmeaza voi vorbi despre cauciucuri auto, doar ca voi folosi termenul care pare ceva mai elevat, si anume anvelope :).
Anvelopele sunt foarte importante deoarece asigura legatura masinii cu soseaua sau, unde nu e sosea, cu suprafata drumului, carosabilul. Astfel, tractiunea, franarea si virarea depind intr-o mare masura de anvelope.

Indiferent care ar fi tipul de masina pe care il conduci, pe langa unele criterii de finete cum ar fi rezistenta scazuta la rulare pentru scaderea consumului, posibilitatea de a fi reparate, rezistente la viteze mari si incarcare maxima, confort la calatorie, etc, alegerea anvelopelor se face dupa un criteriu major, arhicunoscut, si anume in functie de anotimp. Atfel, producatorii ne pun la dispozitie trei tipuri de anvelope : de iarna, de vara, si anvelope pentru tot anul.

Anvelopele de vara sunt proiectate sa reziste la temperaturile foarte ridicate ale verii , sunt de o textura ceva mai rigida si de aceea nu trebuie mers cu ele decat in perioada verii, mai ales pentru iarna fiind extrem de periculoase deoarece pe o suprafata rece si alunecoasa au o aderenta foarte proasta.

La polul opus avem anvelopele de iarna, care sunt proiectate intocmai pentru a rezista cu brio la temperaturi scazute si au rolul de a asigura o buna aderenta intr-un mediu carosabil ce poate contine gheata, noroi si zapada. Rularea pe un drum uscat cu anvelope de iarna produce un zgomot putin deranjant si accelereaza ritmul de uzura al acestora.

Calea de mijloc este reprezentata de anvelopele pentru tot anul, sau in termenul adoptat din engleza si folosit de multi dintre noi, all season. Aceste anvelope sunt exact o mediere intre cele de iarna si cele de vara, imbina calitatile celor doua, insa in conditii extreme sunt inferioare atat celor de iarna, cat si celor de vara. Avantajul lor este ca pot fi folosite aproape tot anul, cu exceptia iernii cand suntem obligati de lege sa ne echipam masinile cu anvelope de iarna.

Daca intentionezi sa schimbi anvelopele masinii tale sau sa cumperi un set pentru conditii extreme, iti recomand sa verifici si oferta celor de la anvelopex.ro, un site de profil care iti pune la dispozitie atat anvelope mixte , cat si anvelope de vara sau anvelope de iarna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu